Geschiedenis

Toen de vroegere kunstschilders uit het Romeinse Rijk, Egypte en Griekenland hun encaustiek kunstwerken schiepen, hadden zij geen idee dat deze geweldige schilders techniek voor bijna 1000 jaar in de vergetelheid zou geraken. Nieuwe schilders technieken drongen de encaustiek terug.

Daarvoor verantwoordelijk was niet alleen de bewerkelijke manier van de encaustiek, men had hitte nodig om de was verf te kunnen maken en te verwerken, maar ook de moderne eigentijdse materialen en technieken en het veranderde beeld van de mensen in die tijd over Kunst.

Pas na de ontdekkingen van schilderingen in de Egyptische grafkelders (Fajoem), door o.a. archeoloog Prof. Petrie, op sarcofagen, beschilderde mummies, op houten panelen, lieten ons zien waarmee in de oudheid geschilderd werd met Encaustiek en tempera.

Er bestaan oude geschriften van ca. 600 jaar v. Chr. waarin de encaustiek werd bezongen. De ontdekte schilderingen (ca.17/18de eeuw) verkeerden in zo’n goede staat dat men iets begon te begrijpen van de houdbaarheid van schilderingen in was. Fresco’s, tempera en olieverfschilderingen uit het verre verleden hadden n.l. niet deze conservering. Oude schilderingen uit de Middeleeuwen en Renaissance vergeelden, of werden donkerder en vertoonden barstjes. (craquelé)

Tussen de 6de en 13de eeuw verdween de encaustiek vrijwel helemaal. Toch zijn er steeds kunstenaars geweest die op een of andere manier encaustiek gebruikten voor hun kunstwerken. Bekend is de Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns. Hij maakte in 1955, uit de begintijd van de Popart, meerdere encaustiek werken in combinatie met collages.

In een handboek over alle schilders technieken uit 1976 wordt encaustiek wel genoemd, maar met de toch nog zeer bewerkelijke methode. In 1990 heeft Michael Bossom (Engeland) een nieuwe techniek ontwikkeld om encaustiek toe te passen met moderne elektrische gereedschappen en kant en klare was verf.

Elisabeth is nauw betrokken geweest bij nieuwe ontwikkelingen, o.a. de hot-plate In de loop der jaren hebben Michael en Elisabeth nieuwe technieken ontwikkeld. In binnen- en buitenland wordt nu Encaustic in al zijn facetten toegepast.

Met toestemming publicatie van Elisabeth van Uden.    www.encaustic.nl